Saturday, 28 January 2012

review novel : TUAN RUMAH PEMBANTU RUMAH karya ORKID EDYLIYNE

assalamualaikum...

entry pertama utk tahun 2012. fuhhh fuhhhh tiup2 habuk. kehkeh. pap! mati kau lipas. hoii, lipas pun beranak dlm blog aku hoii. haha. lama tak lama aku tak update kan. kali ni aku nak share pasal novel yg tak berapa nak baru je aku habis baca. sbb dah ada lg novel baru habis baca last 4days. hehe.  tajuknya TUAN RUMAH PEMBANTU RUMAH. novel ni karya orkid edyliyne. fuhh, payah beno aku nak nyebut nama penulis dia kan. :)

ehh,  sebelum tuu nak wish happy new year utk korg2 semua. haha. bulan january dah nak melabuhkan tirai aku baru sebuk nak happy new year. :p


nah! cover depan. nak novel pergi beli. haha.
sinopsis curik dekat pakcik google.


“Saya tak ada alasan. Saya tak boleh nak elak. Dah saya rasa macam tu, nak buat macam mana. Awak ingat, hati manusia ni boleh dikawal ke? Ada remote control untuk on, off... Hmm?”

Kata orang, jangan terlampau membenci, nanti akhirnya cinta yang akan diperolehi. Jangan terlampau percaya, nanti merana jiwa.

Sungguh Emir Jihan tidak mengerti, mengapa daripada usikan boleh lahirnya satu rasa yang cukup pelik dalam hatinya. Kenapa sebelum itu, dia tidak pernah rasakan perasaan yang sehebat itu menampar dadanya? Dia jadi bertambah haru jika sehari tidak melihat wajah itu menjadi merah menyala.

Intan Asha Areen, entah dari mana datangnya. Identiti gadis itu langsung tidak diketahui. Hanya yang pasti, dia maid baru dalam vila keluarga Emir Jihan. Dia membawa gayanya tersendiri, mampu menarik hati semua penghuni vila.

Ada rasa yang berbeza timbul dalam diri Emir Jihan dan Intan Asha Areen. Tapi, apa? Adakah rasa itu boleh dipanggil cinta? Kedua-duanya bingung untuk merungkaikannya. Apa yang pasti, kedua-duanya dalam usaha untuk mengerti. Namun, mampukan ia dimengertikan dengan munculnya Taufeeq Badree dan Hanni? Juga krisis identiti Indrian Dani yang mencurigakan.

Akan bersatukah rasa yang bermain di hati Emir Jihan dan Intan Asha Areen? Akan mengertikah mereka berdua dengan perasaan masing-masing? Siapa pula Taufeeq Badri dan Hanni? Krisis identiti Indrian Dani akan dirungkaikah? Adakah tuan rumah dan pembantu rumah bisa mengangkat bendera putih dan mengumumkan kedamaian serta menrungkai semua yang terjadi? "

amacam, best tak sinopsis? terasa mcm nak pegi kedai buku utk rembat novel ni? ada baik korg pegi cpt.  sbb novel ni sgt laris. novel ni rasanya dah lama kan release dekat market. yg aku beli ni pun cetakan ke-7 dah. :)

okay! back to-the-story yaww. daripada pembacaan aku novel ni mmg remaja habis. haha. why? sebab segala ayat dlm ni aku rasa mmg standard ayat bebudak sekarang lah. plus dgn gila korea nya. tp aku tak minat korea, sorry. haha. tgk jela cover dia, aku syak gambar korean artis tuu. :)

tp 1 je yg buat aku mcm, "hey takde nama panjang lg ke cik penulis ni nak bg kan." dah lah setiap scene pun nak sebut nama panjang. tegeliat lidah aku nak nyebut. kehkeh. :)

okay meh aku summarizekan sikit citenya. INTAN ASHA AREEN ni anak org kaya, kerja chef dekat hotel milik bapak dia. sepatutnya dah nak kawen tp dia dpt tau pakwe dia yg kacuk melayu-korea tuu curang. then dia kata kat makpak dia takmau kawen. klu pakse jugak dia lari rumah. dia lari rumah, then kerja jadi maid dekat rumah emir jihan tu. tp dia tipu2 sikit pasal diri dia. gila kau, takkan nak ckp dia anak tokey hotel kot. mau terbeliak mak si emir tuu. anak org kaya nak jd maid apehal?? hee. lepastu dekat rumah tuu macam2 benda jd. time tula cinta mereka berputik. aicecehh. haha. tp lembap gila 2-2 makhluk ni still jugak nak deny kan perasaan tuu. lg2 si emir tuu. kau laki approch jela asha tuu kan. 

yg si EMIR JIHAN ni pulak dah boleh dikira bujang terlajak gitu. umur dah 3series tp tak kawen2 lg. and makpak dia dah risau dah takut2 anak dia ni gay ke hape. haha. sampaikan mak dia test anak dia dgn cara tunjuk pompuan cantik then klu anak dia respon maknanya dia normal. kehkeh. sampai macamtu sekali mak dia nak test dia. lg haru bila asha nampak part dia terjatuh and terpeluk pakcik dia, INDRIAN DANI. byk kali pulak tuu. asha pun igt dia gay. haha. nak2 pakcik dia ni aku syak spesis lembut2 kot, tp divorced and ada anak sorg.

apa jd lepas tuu?? kawen ke tak mereka?? pergi la beli dan baca. siyess tak menyesal beli. aku siap2 boleh imejin rumah banglo si emir tuu caner. kereta kuning kotak2 dia tuu. haish. aku mmg klu baca novel tak imejin tak sah. haha.


ehh, sekarang kan tgh in drama adaptasi novel kan. aku rasa novel ni klu buat sure meletop kevavom. haha. tp cari dulu la pelakon muka ala2 korea. haha. :)


p/s : aku bg 4/5 bintang. selamat membeli dan membaca :)



pstt.. baru habis baca novel HATI KALA CINTA - HANI FAZUHA. cerita ni pun best. nanti aku cerita next entry okay. :)


okay bye. :)



♥ terima kasih kerana sudi baca ♥


4 kawan curah isi haty:

izzati said...

aritu aku drr bce ckit jgk citer nih kt on9.. mmg best kot!!!!
tp stakat nih x brksmpatan nk bli..
klu ko jmpe kt mne2 kdai tlg rembat tuk aku skali..
gerenti aku byar tnpa byk soal..
wee~~

syieda R said...

ahaha. tak best baca on9. pening kepala kott. hee. wehh, dun worry byk kot dekat popular skg. mybe sbb dia br restock kott. haritu aku beli dekat popular jj rwg. :)

izzati said...

cik syida!! ehheheh i already buy this novel.. jauh aw aku cri novel ni smpai kt kuantan kot!!! hhaahha..
n hasil pmbacaan ok la not bad.. blh la wat aku pnye mata bulat tgah2 mlm tyk abiskn bce novel nih.. wik2..

Syieda Li said...

hamboiii, sampai pahang ko carik. taknak jauh pulak kan. kahkah. kan. boleh layan ahh novelnya. menepati citarasa remaja gitu. hee. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...